14 مارس سازه فضایی چیست؟
سازه فضایی چیست؟
سازه هایی که برای پوشش دهانه های بزرگ استفاده میشوند، شامل خرپاهای فضایی، قاب های منفرد که به صورت تیر ورق ساخته میشوند و سازه های فضایی میباشند. آنچه در این نوشتار میآید، خلاصه اطلاعات مربوط به سازه های فضایی میباشد.
همانطور که از نام سازه های فضایی بر میآید، نحوه عملکرد این نوع از سازه ها، به صورت سه بعدی بوده و برای تحلیل و طراحی این سازه ها دیگر روش های دو بعدی -که در سایر انواع سازه ها مانند خرپاهای سنتی و یا سازههای تیر ورق استفاده میشود- مناسب نبوده و تحلیلهای سه بعدی مورد نیاز میباشد. به دلیل درجه نامعینی بالای این سازه ها، عملکرد کلی این نوع از سازه ها در هنگام زلزله بسیار مناسب تر از سازههای مرسوم میباشد.
علاوه بر این، وزن سبک این سازه ها، آن ها را در زمره سازه های سبک و های تک قرار میدهد. با توجه به نبود محدودیت در انتخاب فرم سازهای، میتوان این سازهها را از جمله سازههای پایدار – سازه های منطبق بر اکوسیستم طبیعی زمین- محسوب نمود. از دیدگاه روان شناسی صنعتی نیز، به دلیل زیبایی و حس امنیتی که در سازه فضاکار ایجاد میشود، این سازهها برای سولههای صنعتی و کارخانهها که تعداد افراد شاغل در آن زیاد میباشد، بسیار مناسب خواهد بود.
سازه های فضاکار
شاید در ابتدا هزینه ساخت سازه های فضاکار، نسبت به سازه های معمول بیشتر باشد، اما در دراز مدت بهرهوری افراد ساکن در این سازه بیش از افرادی خواهد بود که در سازه های خرپایی ماهیچه ای مشغول به کار هستند و این مسئله خود منجر به افزایش تولید و افزایش سود خواهد شد. مقطع مورد استفاده در این سازه ها، معمولاً مقاطع دایروی توپرو یا تو خالی، قوطی، نبشی و سایر انواع مقاطع میباشد. مقطع عمده مورد استفاده در سازه ها، لوله میباشند. این سازه ها معمولاً برای پوشش دهانه های وسیع که در آن امکان استقرار ستون میانی وجود ندارد، مناسب است. برای مثال، سازه های فضاکار را میتوان برای پوشش سالن های سینما، فروشگاه های بزرگ، ساختمان های صنعتی و سایر موارد مشابه طراحی و اجرا کرد. سرعت بالای تولید و نصب این سازه ها، یکی از مهم ترین مزایای این سازه ها محسوب میشود.
سازه فضایی
تقسیم بندی این سازه ها از دیدگاه های متفاوتی انجام میشود که از جمله آنها میتوان تقسیم بندی بر اساس ساختار و دسته بندی بر مبنای فرم و نوع اتصالات را نام برد.سازه فضاکار یک سیستم خرپای سه بعدی است که دهانههای آن در دو جهت گسترش یافتهاند و اعضای آن فقط تحت تاثیر کشش و فشار قرار دارند. این سازهها از مدولهای یکسان و تکرار شونده با لایههای موازی در بالا و پایین (مشابه میلههای فوقانی و تحتانی خرپا) تشکیل میگردندسازه فضاکار، به مجموعه سازههای مشابهی اطلاق میشود که شامل شبکهها، طاقها، برجها، شبکههای کابلی، سیستمهای پوستهای و غشایی، سازههای تا شونده و ترکیبات کش بستی میشود. این تعریف، یک تعریف ریخت شناسانه از سازههای فضا کار است.
یک قاب فضایی یا سازهٔ فضایی، عبارت است از :
سازهای که از اجزای خرپامانند سبک و محکم تشکیل شده از پایههایی که در یک الگوی هندسی در کنار هم قرار گرفتهاند. قابهای فضایی برای پوشش دادن دهانههایی که تکیهگاه کم تعدادی دارند به کار میروند. چون در قابهای فضایی، همچون خرپاها از مثلث استفاده میشود، لنگرهای خمشی، به صورت بارهای کششی و فشاری به اعضای محوری خرپا منتقل میگردند که این خود باعث مستحکم بودن قابهای فضایی میشود.
اصطلاح سازه فضایی گاهی اوقات به جای سازه فضاکار بکار می رودکه این دو اصطلاح از لحاظ کلمهای مترادفند؛ ولی از لحاظ معنا و مفهوم با هم تفاوت دارند. سازه فضایی به سازهای اطلاق میشود که در فضای خارج از جو ساخته یا مورد استفاده قرار گیرد که ممکن است خود یک فضاکار باشد
سادهترین نوع قابهای فضایی به این گونهاست که هرمهایی با سقف تخت و با استفاده از میلههای آلومینیومی یا فولادی میلهای شکل ساخته شوند. در بیشتر مواقع، این نوع از قابها شبیه به بازوی متحرک افقی یک جرثقیل برجی است که در کنار هم قرار گرفتهاند. نوع دیگر قابهای فضایی که دارای استحکام بیشتری نیز هست، به صورت هرمهای چهاروجهی بههمپیوسته اجرا میشوند. در این حالت، همهٔ اعضای محوری قاب، دارای طول یکسانی هستند. از نظر فنی، این نوع از قاب فضایی، مانند یک شبکهٔ برداری یا یک خرپای هشتگانهاست. در انواع دیگر قابها نیز، با تغییر دادن طول اعضای محوری، شکل کلی سازه به صورت انحناء یا اشکال هندسی دیگر تغییر مییابد.
تاریخچه
به عنوان قدیمی ترین ساختها برای سازههای فضاکار میتوان از داربستهایی که جهت نگهداری چادرهای انسانهای اولیه بکارمی رفت نام برد. از جمله قدیمی ترین چادرهای انسانهای اولیه که در مناطقی از چین باستان که در چند سال پیش کشف شده بود میتوان اشاره کرد. کاربرد سازههای شبکهای و سه بعدی در روم باستان و ایران کهن و نیز ایران دوره صفویه در ساخت سالنهای تجمع، آمفی تئاترها، قصرها،
سازه فضایی |سازه space frame|سازه فضاکار چیست |تعریف سازه فضایی|قیمت سازه فضایی| سازه های فضایی|ویژگی های سازه های فضایی
با عرض پوزش، فرم نظر در این زمان بسته است.